Читати українською

I dagens verden har stress og spenning blitt en del av vårt daglige liv. I denne sammenhengen blir meditasjons- og yogalærere en lys stråle av fred og avslapning for mange mennesker.

Meditasjon og yoga er eldgamle metoder som bidrar til å fokusere på øyeblikket, roe sinnet og forbedre fysisk helse.

Lærererne i ønsker å gi deltakerne innspill til en sunn livsstil. De lærer elevene sine ikke bare meditasjons- og yogateknikker, men hjelper dem også å forstå viktigheten av regelmessig praksis for å opprettholde fysisk og følelsesmessig helse.

Ukrainske Viktoria Lavrіchenko praktiserer yoga og meditasjon for alle. Hun forteller at hun befant seg i åndelig utvikling og studerte mye for å få ønsket resultat.

– Før jeg kom til Norge, var jeg i Asia. Der bodde jeg i 5 måneder i et kloster, hvor jeg studerte yoga og meditasjon. Jeg fikk mange forskjellige praksiser og erfaringer på egen hånd. Det deler jeg med andre. Basert på all min erfaring og kunnskap viser jeg folk hvordan de kan finne sin mening med livet, finne seg selv, sitt yrke. Mitt oppdrag er å gjøre folk glade. Gjennom verktøy som meditasjon, spikermatte og å spille leela hjelper jeg deltakerne med å finne en forbindelse med selv, sier Victoria.

En vanlig morgen

Victorias morgen starter klokken 4:45. Hun driver med yoga, meditasjon og forbereder seg på den nye dagen. Hun leser også og skriver ned morgenrutinen i en notatbok. Til frokost lager hun en smoothie. En slik morgenrutine setter Victoria i godt humør gjennom dagen. Hun ønsker å være en som er sterkt innviet i en sunn livsstil.

Victoria praktiserer flere typer spirituelle teknikker. Alle av dem er rettet mot å finne deg selv og prøve å føle dine sanne ønsker. En av disse praksisene er spikermatte. Hun sier at spikermatte renser menneskekroppen.

- Foten er en projeksjon av våre indre organer. Takket være denne teknikken frigjør vi oss fra negative følelser som påvirker livskvalitet og helse, forteller Victoria.

Lilas spill

Lilas spill er et unikt spill som har eksistert i århundrer. Det hjelper til med å finne spor i ulike livssituasjoner. Victoria sier at en person trenger minst 3 timer for å virkelig føle kraften i spillet. I løpet av økten stiller deltakeren ved hjelp av en mentor seg selv spørsmål som avslører svar på mange temaer.

Leela-spillet kan ikke spilles mer enn en gang hver 6. måned. Og alt fordi dette er en følelsesmessig prosess som varer i flere timer.

– Som mentor er det også vanskelig for meg, fordi jeg er fullstendig dedikert til arbeidet mitt. Men resultatet av en slik praksis er imponerende - du åpner øynene for uskarpe situasjoner i livet.

Ukrainaprosjektet

Dette er et prosjekt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Formålet er å spre aktuelle nyheter om og for ukrainere bosatt i Norge. I tillegg til å være en nyhetskilde for ukrainere i Norge, er det et mål at ukrainere gjennom nyhetssaker skal både lære og bli inspirert av hverandres erfaringer i møtet med det norske samfunnet.

To ukrainske journalister bosatt i Sarpsborg - Yuliia Babii og Anna Kondratiuk - jobber med å lage og tilrettelegge nyheter. De har sitt virke i Sarpsborg Arbeiderblad. Innholdet er tilgjengelig på både ukrainsk og norsk.

Це проєкт за підтримки фонду Fritt Ord. Мета – поширювати актуальні новини серед українців, що проживають у Норвегії. Крім інформаційної ідеї, він допомагає навчатися та надихатися досвідом один одного, під час знайомств з норвезьким суспільством.

Українські журналістки, що проживають у Сарпсборзі – Юлія Бабій та Анна Кондратюк, створюють та організовують новини. Вони працюють у Sarpsborg Arbeiderblad. Контент доступний українською та норвезькою мовами.

Yoga-tur

I sommer arrangerer Victoria en tur for de som ønsker å oppleve denne livsstilen i hverdagen. Deilig mat fra kokken, spirituelle øvelser, meditasjon og norsk natur. Dette er en unik mulighet til å prøve å hvile fysisk og mentalt.

– Neste tur blir i juli og jeg har allerede funnet et fantastisk hus, forteller hun.

Victoria forteller at deltakerne på turen vil kunne spille et Lila, stå på spikermatte og til og med prøve å praktisere stillhet. Og det viktigste er at det hele er under oppsyn av en sertifisert lærer.

– Jeg ønsker å skape en atmosfære hvor alle skal føle seg komfortable. Vi skal grille, snakke og meditere i frisk luft. Jeg inviterte til og med en fotograf til å ta bilder for å huske denne turen.

Dette er en flott mulighet til å oppleve hvordan meditasjon påvirker kropp og sinn.

Yoga har mange fordelaktige aspekter for fysisk, mental og følelsesmessig helse. Her er bare noen av dem:

Fysisk helse: Yoga bidrar til å forbedre fleksibilitet, styrke, utholdenhet og koordinasjon. En riktig yogapraksis kan også forbedre luftveiene, blodsirkulasjonen og støtte hjertehelsen.

Mental helse: Regelmessig yogapraksis bidrar til å redusere stress- og angstnivåer, forbedre humøret og øke emosjonell motstandskraft.

Alle disse aspektene gjør yoga til et verdifullt verktøy for å opprettholde og forbedre generell helse og velvære.

Victoria Lavrychenkos drøm er å åpne sitt eget yogastudio i Norge. Hun brenner for å dele sine ferdigheter med andre og hjelpe folk til å føle seg bedre.

I tillegg til yoga og meditasjon, gjennomfører jenta også kvinnemøter, hvor hun foreleser om selvkjærlighet og selvfølelse. Slike arrangementer er et svært viktig sosialt senter for jenter som flyttet til Norge på grunn av krigen.