Читати українською

Artem (23) flyttet til Norge på grunn av krigen av Russland startet mot Ukraina. Før det jobbet han i fotballforbundet og studerte ved en handelshøyskole i Barcelona.

Med begynnelsen av krigen startet han, sammen med faren, Andrii Palchyny (56), frivillig arbeid i byen Lviv. De organiserte et frivillighetssenter og fant givere og investorer fra forskjellige land for å hjelpe ukrainere.

Senere flyttet Artem og familien til Norge fordi det var en mulighet til å hjelpe Ukraina med forskjellige organisasjoner her. Slik begynte arbeidet med Fritt Ukraina.

Sammen samlet de mer enn 100 biler og 45 droner til ukrainske soldater. Grunnleggeren av fondet, Peter Frølich, kom til Kiev sammen med teamet for personlig å vise hva de gjør for Ukraina.

- Artem er en flott fyr og han ble en god venn av oss. Vi skal jobbe sammen frem til seieren, fortalte han om samarbeidet.

Peter snakker ganske enkelt om sine frivillige aktiviteter: vi kan ikke forandre verden, men vi kan hjelpe heltene i fronten. Artem hjalp til med å organisere turer til Ukraina for Fritt Ukraina-teamet, for personlig å levere biler til soldatene.

Ukrainaprosjektet

Dette er et prosjekt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Formålet er å spre aktuelle nyheter om og for ukrainere bosatt i Norge. I tillegg til å være en nyhetskilde for ukrainere i Norge, er det et mål at ukrainere gjennom nyhetssaker skal både lære og bli inspirert av hverandres erfaringer i møtet med det norske samfunnet.

To ukrainske journalister bosatt i Sarpsborg - Yuliia Babii og Anna Kondratiuk - jobber med å lage og tilrettelegge nyheter. De har sitt virke i Sarpsborg Arbeiderblad. Innholdet er tilgjengelig på både ukrainsk og norsk.

Це проєкт за підтримки фонду Fritt Ord. Мета – поширювати актуальні новини серед українців, що проживають у Норвегії. Крім інформаційної ідеї, він допомагає навчатися та надихатися досвідом один одного, під час знайомств з норвезьким суспільством.

Українські журналістки, що проживають у Сарпсборзі – Юлія Бабій та Анна Кондратюк, створюють та організовують новини. Вони працюють у Sarpsborg Arbeiderblad. Контент доступний українською та норвезькою мовами.

Peter kom først til Ukraina i 2022 med et humanitært oppdrag. Til dags dato er det allerede mer enn åtte turer til de viktigste destinasjonene - Kharkiv, Zaporizhzhia, Avdiivka.

Artem sier at han er glad for å ha muligheten til å hjelpe Ukraina maksimalt. Tross alt, sammen med Fritt Ukraina, klarte de å gi militære nødvendig ammunisjon.

.

Det er en interessant historie at selv før han møtte Peter, hjalp Artem og faren Kraken-enheten. Senere viste det seg at lederen av stiftelsen også var engasjert i humanitær hjelp til krigere i akkurat denne brigaden.

- Det norske folk hjalp oss helt fra starten. Vi er dem veldig takknemlige. Peter spiller en viktig rolle i å hjelpe Ukraina. Ukrainere vil alltid være ham takknemlige, sier Artem om frivilligheten med Fritt Ukraina.

Artem og faren planlegger for tiden to prosjekter. Alt dette for å tiltrekke så mange mennesker som mulig for å hjelpe Ukraina, som kjemper for frihet. En av dem er auksjonen av figurer laget av studenter ved Lviv Academy of Arts. Men det er interessant at disse produktene er laget av prosjektiler som ble funnet på steder der fienden har bedrevet aktivitet. Selvfølgelig bærer de ikke lenger en trussel, men de beholder en forferdelig mening og minner oss om prisen Ukraina betaler hver dag for hver frigjorte bosetning.

Lignende auksjoner gir en mulighet til å kjøpe nødvendige gjenstander for sykehus og militæret. Det er et lager i Oslo by, hvorfra Artem og andre frivillige sender lastebiler til Ukraina.

Selv drømmer Artem om å komme tilbake til jobben med fotball. Han innrømmer at dette gir ham stor glede. Han har allerede praktisert norsk i basketballklubben Centrum Tigers. Han hadde til og med muligheten til å snakke på vegne av Ukraina på et av lagets arrangementer.