Читати укрїнською.

SAs ukrainske journalister besøkte avslutningen til entreprenørprogrammet «UAccelerate». De ble møtt av positive og lovende ukrainere, som utstrålte en sterk og fin energi. Kvelden markerte slutten av det 10 uker lange gründerprogrammet. Deltakerne delte sine resultater og utvekslet erfaringer. Denne begivenheten fant sted i Oslo 24. november.

Om programmet

UAccelerate er et samarbeidsprosjekt mellom Digital Norway, Google, danske entreprenører og Nordisk Ministerråd. Det tar sikte på å studere det norske systemets særegenheter.

Her meldte rundt 300 idérike ukrainere i Norge seg på et 10-ukers gründerprogram. I løpet av dette ble studentene kjent med forretningsverktøy, strategier og ressurser som er nødvendige for å skape en sterk digital forretningsmodell. Utdanningsprogrammet består av 10 moduler (to fysiske arrangementer i Oslo og 8 praktiske nettimer).

Det var en veldig koselig stemning på informasjonskvelden. Det var fordi ukrainere var fornøyde med programmet og hadde gode resultater som de snakket om.

Her er hva en av UAccelerate-deltakerne, Victoria Fedorchenko, sier:

– I starten av kurset hadde jeg kun en forretningsplan, som vokste til min egen virksomhet i løpet av 10-ukers programmet. Jeg lager ravioli, med mer enn tredve forskjellige typer fyll og et unikt, kunstnerisk design, sier Victoria.

Hun synes «UAccelerate» er et veldig nyttig og effektivt program.

– Under opplæringen fikk jeg mange konstruktive tilbakemeldinger. Jeg fikk også lære hvordan jeg kan lykkes med min egen virksomhet. Dessuten fikk jeg mye interessant informasjon om økonomi, regnskap og sponsing. Mens jeg fullførte gründerprogrammet, fikk jeg muligheten til å kommunisere med representanter for juridiske selskaper, noe som ga meg en flott opplevelse, sier Victoria.

Ukrainaprosjektet

Dette er et prosjekt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Formålet er å spre aktuelle nyheter om og for ukrainere bosatt i Norge. I tillegg til å være en nyhetskilde for ukrainere i Norge, er det et mål at ukrainere gjennom nyhetssaker skal både lære og bli inspirert av hverandres erfaringer i møtet med det norske samfunnet.

To ukrainske journalister bosatt i Sarpsborg - Yuliia Babii og Anna Kondratiuk - jobber med å lage og tilrettelegge nyheter. De har sitt virke i Sarpsborg Arbeiderblad. Innholdet er tilgjengelig på både ukrainsk og norsk.

Це проєкт за підтримки фонду Fritt Ord. Мета – поширювати актуальні новини серед українців, що проживають у Норвегії. Крім інформаційної ідеї, він допомагає навчатися та надихатися досвідом один одного, під час знайомств з норвезьким суспільством.

Українські журналістки, що проживають у Сарпсборзі – Юлія Бабій та Анна Кондратюк, створюють та організовують новини. Вони працюють у Sarpsborg Arbeiderblad. Контент доступний українською та норвезькою мовами.

Deltakerne påpeker at en sparer betydelig med tid når man deltar i programmet. Å søke etter nødvendig informasjon krever mye ressurser. I motsetning til «UAccelerate», som kombinerer mye kunnskap i 8 praktiske nettklasser.

Teamet til utdanningsprogrammet er fornøyd med sine egne kandidater, og de er fornøyd med resultatene. Her er hva UAccelerate-prosjektleder Olena Plotnikova sier:

– Vi er glade for å være her. Jeg er veldig glad for å møte alle deltakerne. Vi møttes i begynnelsen av programmet, for 2 måneder siden. Siden den gang har mye endret seg, de inspirerer hverandre med historiene sine. Hovedmålet med programmet er nettopp å hjelpe ukrainske gründere å komme inn på det skandinaviske markedet og forbedre sine gründerferdigheter. I dag har vi avslutning og oppsummerer hva programmet har gitt oss. Takket være programmet følte mange ukrainere at de har god støtte og at de ikke er alene på denne gründerveien. Vi håper at ukrainske virksomheter i fremtiden vil bli kjent over hele verden, sier Olena.