På kort tid har de lært seg norsk og diskuterer ulike problemstillinger i videoene sine. Dette formatet er nytt og interessant. Guttene innrømmer at de ønsker å være et eksempel for andre, at det å lære språket er mulig, det viktigste er å ha lysten.

Historiene til unge forfattere om hvordan man kan forlate alt i en så ung alder og starte et nytt liv er imponerende. Men samtidig motiverer og deler de positiv energi.

Ukrainaprosjektet

Dette er et prosjekt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Formålet er å spre aktuelle nyheter om og for ukrainere bosatt i Norge. I tillegg til å være en nyhetskilde for ukrainere i Norge, er det et mål at ukrainere gjennom nyhetssaker skal både lære og bli inspirert av hverandres erfaringer i møtet med det norske samfunnet.

To ukrainske journalister bosatt i Sarpsborg - Yuliia Babii og Anna Kondratiuk - jobber med å lage og tilrettelegge nyheter. De har sitt virke i Sarpsborg Arbeiderblad. Innholdet er tilgjengelig på både ukrainsk og norsk.

Це проєкт за підтримки фонду Fritt Ord. Мета – поширювати актуальні новини серед українців, що проживають у Норвегії. Крім інформаційної ідеї, він допомагає навчатися та надихатися досвідом один одного, під час знайомств з норвезьким суспільством.

Українські журналістки, що проживають у Сарпсборзі – Юлія Бабій та Анна Кондратюк, створюють та організовують новини. Вони працюють у Sarpsborg Arbeiderblad. Контент доступний українською та норвезькою мовами.

Ivan Kochura, 18 år, flyttet til Norge sammen med sin yngre bror (13) og søster (15). 8. mars 2022 krysset de grensen til Polen. Neste dag gikk barna gjennom registreringsprosedyrer ved Flyktningmottaket. På grunn av det faktum at Ivan på den tiden var mindreårig og uten foresatte, ble han og hans yngre bror og søster plassert i et hjem for mindreårige.

I begynnelsen av september fikk den lille familien en invitasjon fra Trondheim kommune. Senere begynte Ivan å studere på videregående skole og fikk et sted å bo.

Mens han lette etter en nabo til et studentkollektiv, møtte han Nazar.

Nazar Ismailov (19) har en lignende historie, så guttene fikk raskt kontakt. Etter hvert dukket ideen om å lage et eget prosjekt for medieplattformer opp.

Navnet på podcasten «ITJ sant» kommer fra dialekten som er mest brukt i Trondheim. Nazar forteller at han lærte språket på egen hånd og i mottaket, fordi det hjalp ham å kommunisere med ansatte. Og det var uttrykket «ikke sant» som viste seg å bli en favoritt og ble grunnlaget for navnet på podcasten.

«Når det ikke er noen vei tilbake, må du gjøre det som er nødvendig» – forteller guttene om sin opplevelse av å lære språket og studere i Norge.

Første episode av podcasten dukket opp i Isak kultursenter i Trondheim, hvor guttene leide utstyr for filming og lydopptak. De bruker fortsatt disse tjenestene fordi de er gode og gir kvalitetsinnhold.

Konseptet med podcasten er å bli et eksempel på at det er mulig å lære språk. De belyser problemer om ulike emner, men mest om de som er interessante for Nazar og Ivan. I utgangspunktet er alt dette interessant informasjon om det norske og ukrainske samfunnet.