(Nettavisen) Etter at Regjeringen og SV ble enige om statsbudsjettet, er det nå klart: Strømstøtten blir redusert fra nyttår.

– En ekstraregning til husholdningene på 750–875 millioner kroner, sier Marius Nilsen (Frp).

– Dette er en forverring av strømstøtten, sier Sofie Marhaug i Rødt.

Helt siden strømstøtten ble innført i desember 2021, har den dekket deler av strømprisen over 87,5 øre (70 øre pluss moms).

Fra nyttår økes gulvet i strømstøtten til 91,25 øre (73 øre pluss moms) – eller en «justering som følge av prisstigning» som regjeringen kaller det.

Mange hundre millioner dyrere for strømkundene

Ifølge Regjeringens eget forslag vil dette «gi en reduksjon i utgiftene under ordningen på om lag 600–700 mill. kroner».

For forbrukerne er kostnaden enda større, fordi staten konsekvent holder momsberegninger utenom strømpris-debatter. Deler av årsaken er at deler av Nord-Norge ikke betaler moms på strøm.

I praksis betyr det at den reelle kostnaden for forbrukere rundt 25 prosent høyere enn det regjeringen legger til grunn, som følge av denne endringen.

Regjeringen regner med å måtte betale ut 9,75 milliarder kroner i strømstøtte i 2024.

– Ser ingen grunn til at regjeringen skal sende ekstraregning

Endringen får stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) til å reagere.

– I en tid der rentene har gått til værs, og mange husholdninger nå sliter, ser jeg ingen grunn til at regjeringen skal sende en ekstraregning til husholdninger på 750–875 millioner kroner ved å svekke strømstøtten, sier Nilsen til Nettavisen.

Han setter det også i sammenheng med inflasjonen:

– All den tid regjeringen har som uttalt mål å få ned inflasjonen, så er det merksnodig at man velger å svekke strømstøtten, framfor å styrke den, som Frp ønsker. SSBs beregninger fra slutten av 2022 viste at strømstøtten i løpet av året kuttet inflasjonen med ca. 40 %. Det betyr at inflasjonen ble rundt 2 prosentpoeng lavere på grunn av strømstøtten i fjor, men i år når man uttalt kjemper mot inflasjonen med rentevåpenet og annet, og når folk sliter med høye renter, matpriser og mer, så svekker regjeringen strømstøtteordningen, sier Nilsen.

– En forverring

Rødt stortingsrepresentant Sofie Marhaug reagerer også på det som nå skjer:

– Dette er en forverring av strømstøtten, sier oppgitt Marhaug til Nettavisen.

Hun sier at de tidligere har stemt for strømstøtten, selv om de egentlig mener den burde vært bedre, men at de denne gangen måtte stemme mot:

– Da man innførte den, så var den jo bedre enn ingenting. Men dette er jo en klar svekkelse. Det handler bare om at staten ikke vil bruke mer penger på strømstøtte, samtidig som det er de de som tjener penger på de høye prisene.

Hun påpeker at regjeringen selv anser 11,57 øre per kWh som selvkost på strømproduksjon i Norge.

Nettavisen har siden tilbudt finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å kommentere. Onsdag henviste Finansdepartementet videre til Olje- og energidepartementet, som ikke har ønsket å kommentere.