(Nettavisen) Dersom «Spillet» på TV 2 kun hadde gått ut på å avsløre folks løgner, ville trolig deltaker Steffen Eriksen (59) hatt et fortrinn i konkurransen. Gjennom jobben som toller har han nemlig blitt ganske god på å skille mellom løgn og sannhet.

Eriksen er fra tidligere av kjent fra TV 2-programmet «Toll», der TV-kameraene følger ham på jobb.

– I kraft av yrket mitt er jeg kanskje bedre enn de fleste på å se når folk lyver, i likhet med kollegene mine. Så vi har rimelig god erfaring med det, deler Eriksen med Nettavisen.

Om det er nok til å vinne «Spillet» gjenstår å se, men i det daglige er det i alle fall en egenskap som kommer godt med for 59-åringen – som har jobbet som toller helt siden 1985.

– Det er en grunn til at jeg har vært så lenge i Tolletaten. Det er veldig givende, sier han om jobben sin.

– Mange skjebner

«Spillet»-aktuelle Eriksen har gjennom 39 år som toller vært borti det aller meste.

Han jobber på Gardermoen, og har daglig et mål om å luke ut de som prøver å lure med seg for mye eller noe ulovlig inn i landet. Nettopp det å bidra til å sette en stopper for kriminalitet og ulovligheter, er det tolleren liker særlig godt.

– Det er utfordringer hver dag, og det er veldig interessant når vi finner det vi ser etter og stopper faenskapet, sier han.

Likevel erkjenner han at det er vondt å se hvor langt enkelte går for å lure systemet.

– Det er mange skjebner der ute, deler han med et sårt blikk.

– Også er det en del som bare vil tjene mest mulig penger på andres ulykke. Narkotika snakker jeg om da.

2,3 kilo narkotika i kroppen

Selv om jobben hans er å finne blant annet narkotika, er Eriksen tydelig på at det ikke er slik at han håper på å finne flere kilo om dagen. Det gjør han heller ikke, noe han mener er en bra ting. For jo mer de finner, jo mer eksisterer faktisk.

– Det hadde ikke vært noe kult å finne tre kilo kokain hver dag, liksom, for det ville jo betydd at det er jævlig mye i byen her. Og det hadde ikke vært bra i det hele tatt, sier tolleren.

Eriksen har som nevnt sett det meste i jobben sin, og forteller at han spesielt blir sjokkert når han ser hvor mye enkelte er villige til å smugle på innsiden av sin egen kropp.

– En flypassasjer hadde 2,3 kilo kokain innvendig i kroppen, minnes han.

– Men da pressa det ganske greit til slutt, så da vi sto i skranken så datt kulene ut og i gulvet foran meg. Da begynte det å lukte bæsj. Det er så mye narkotika i en kropp, det er over 200 sånne små kuler. Det er så sykt å se, legger han til.

Vil ikke avsløre dette

Med årene har Eriksen lært seg flere tegn på løgn, men de ønsker han ikke å avsløre:

– Det kan jeg ikke fortelle deg, for da går det dårlig, ler han.

– Men det er mye som kan avsløre deg, det er mye vi ser etter. Så kan vi henge de tegnene på de forskjellige knaggene. Ofte stemmer det, men ikke alltid, legger han til.

Samtidig påpeker tolleren at man aldri vet hvem som har gått inn for å lyve – og at man uansett må være påpasselig:

– Det finnes ikke noe fasitsvar på hvem som gjør noe ulovlig, det kan være alt fra en seksåring til en mann på 90.