Hør podkasten med de sortkledde supporterne i bunn av denne artikkelen.

I denne episoden av Sarpsborg Arbeiderblads podkastserie «SA prekær om», forteller de erfarne supporterne Lars og Mads sine opplevelser av det som skjedde før og under lørdagens storkamp på Fredrikstad stadion.

- Det var ingen av de vi er kjent med, og som er i den faste kjernen i MXVI, som kastet bluss ut på kunstgresset, sier Lars, som i likhet med sin kompis Mads ønsker å holde etternavnet sitt skjult i denne sammenhengen.

De to innrømmer at de ikke har oversikt over alle som var med blant den sortkledde delen av Sarpsborg 08-supporterne lørdag. En gjeng som var betydelig større enn vanlig.

- Men vi har ingen grunn til å tro at ryktene om at dette var svensker som kom hit for å lage bråk, stemmer. Det vi kan si, er at noen få ødelegger for alle. Og at det er fryktelig synd, sier de.

- Det gjør også at alle vi andre blir stigmatisert.

En protest

I podkasten forklarer de to Sarpsborg 08-supporterne hvorfor de kler seg i sorte klær når de støtter sitt blå-hvite fotballag, hvorfor noen også maskerer seg på tribunen - og ikke minst hvorfor pyro er så viktige i denne supporterkulturen.

- Personlig går jeg i sort for blant annet å markere en motstand mot den moderne fotballindustrien, der en blant annet ser et utstrakt privat eierskap av klubber. Vi er opptatt av å hegne om den medlemsbaserte eierstrukturen som er i norsk, svensk og tysk fotball, forklarer Lars.

- Ikke farlig

Mads og Lars understreker at det ikke er farlig å gå på fotballkamp - verken i Fredrikstad eller i Sarpsborg. Selv om det som skjedde lørdag, var alt annet enn bra og ble oppfattet som skremmende.

- Vi hadde veldig god dialog med blant annet politiet i forkant av matchen. Dimensjonen på det hele, og antallet som møtte opp for å være sammen med oss, var nok likevel noe vi var uforberedt på, innser Lars i etterkant.

Mads understreker at supportergrupperingen MXVI har et god forhold til både den tradisjonelle supporterklubben Fossefallet og Sarpsborg 08.

- Vi jobber sammen med Fossefallet om å lage tifo, vi reiser sammen på kamper og har et godt forhold.

Les også

Da jeg kom inn på kortsiden der blåfolket stod, fikk jeg en flashback til den magiske novemberdagen i 2009