Читати українською

Flytter til Norge

Serhiy flyttet til Norge noen måneder før fullskala invasjonen. Etter å ha forlatt familien i Ukraina, var hans hovedaktivitet arbeid innen IT-feltet. Etter å ha signert kontrakten, havnet Sergii i Norge sommeren 2022.

Arbeidet tok mye tid, men Sergii prøvde å bruke fritiden sin aktivt. I intervjuet hans nevner han dette:

Hele livet har jeg drevet med idrett. Da jeg kom til Norge, tok jeg sykkelen fatt og nøt naturen. Jeg syklet lange avstander. Jeg likte det, men jeg følte meg ensom.

Familien var ikke i nærheten, men ikke lenge. Som et resultat av Russlands aggresjon mot Ukraina ble Sergiis familie tvunget til å flytte til Norge. Serhiy begynte å gå på norskkurs, hvor han lærte om «Old boys».

— Jeg har alltid vært interessert i sport

- Vi har et hockeylag i Kiev. Jeg spilte der ganske lenge, i cirka 10 år. Jeg prøvde å finne noe lignende her, nemlig en lagidrett. Tidligere spilte jeg basketball, volleyball og ishockey, men jeg fant ikke noe som passet her. Derfor bestemte jeg meg for å spørre lærerne på norskkurset. Det var da jeg ble rådet til å prøve meg på fotball i old boys-gruppen til Hafslund IF, sier Serhiy.

Med tanke på at Sergii aldri hadde spilt fotball før, klarte han seg bra . Etter to år med trening ble Sergii førstekeeper på laget. En ny hobby gjør det mye lettere å integrere seg i et nytt samfunn. Kommunikasjon på det nye morsmålet øker hastigheten på å lære et fremmedspråk. Sergii er glad i å tilbringe tid med old boys-laget. De er forent av hobbyer og felles interesser. Fotballvennene er positivt overrasket over en spiller som Sergii.

- Vi liker å tilbringe tid sammen. Sergii er en veldig snill og oppriktig person. Vi er glade for å ønske ham velkommen til klubben vår. Vi ser hvordan han streber etter å integrere seg i et ukjent samfunn. Han er alltid positiv og introduserer oss også for hans egen kultur. En gang tilberedte Sergii en grillmat for 30 personer. Vi ble overrasket, for vi hadde aldri smakt noe lignende før. Vi er imponert over Serhiy, hans tanker, handlinger og humør, sier spillerne på old boys-laget.

Norske venner har ikke bare en positiv holdning til Sergii , men tilbyr også alltid hjelp. Da krigen startet, fikk Sergii mye sympati og støtte av sine nye lagkamerater. De var tett å ham.

I tillegg til fotball liker Serhiy å fiske og plukke sopp. Etter hans mening setter dette fart på tilpasningsprosessen og utvider ens horisont.

Å bruke tid på favoritthobbyen din er en fin måte å distrahere deg selv på. Daglige opplevelser og stress er en integrert del av integreringen. Hverdagen sliter oss ut, så vi må kunne hvile godt. Spesielt når du kommer til et annet land. Å bli kjent med likesinnede hjelper oss å føle oss trygge. Derfor må du være åpen for alle muligheter og prøve å fortsette å leve, sier Serhiy.