Når folk hører ordet «spillmonopol» tenker de kanskje på brettspillet Monopol mange er så glade i, der alle har en mulighet for å vinne om de spiller riktig. Norsk Tippings spillmonopol er derimot et monopol der de fleste blir lurt og sitter igjen som tapere.

Vi blir stadig vekk minnet om farene ved pengespill og gambling. Likevel står Norge fast ved et paradoksalt system der staten selv er den største aktøren på markedet. Norsk Tipping, statens eget flaggskip innen pengespill, har i årevis hatt monopol på å tilby spilltjenester til nordmenn – alt i ansvarlighetens navn.

Men når de selv blir den ivrigste pådriveren for å få folk til å spille mer, er det på tide å stille spørsmål ved Norsk Tippings legitimitet.

Norsk Tipping framstiller seg selv som verdens eneste ansvarlige kasino, som beskytter norske spillere mot skadelig spilleatferd. Da er det ironisk når nettopp Norsk Tipping stadig vekk sender lokkende reklamer for Lotto på TV til tider av døgnet, der også barn risikerer å bli eksponert for budskapet om hvor lykkelige lottomillionærer er. En ting er sendetiden, men også utformingen i reklamene er verdt å stusse over. Det er veldig spesielt om Norsk Tipping ikke har reflektert over at snakkende hunder og folk med merkelige lottokulehatter kan virke spesielt appellerende for barn. Jeg som trodde Norsk Tipping skulle unngå å kommunisere til barn og unge ...

Det er derimot ikke nok med reklame på lineær TV. Nylig mottok jeg en SMS fra dem om en ny funksjon der man kan tippe sammen med venner og dele kupongen. Der jeg kommer fra kan dette minne om en vervekampanje, men tydeligvis ikke for Norsk Tipping.

Dette er ikke ansvarlig spillpolitikk – dette er aktiv oppfordring til spill.

Det at Norsk Tipping aktivt oppfordrer til spill gjennom SMS og reklamer, blir nesten komisk når man tenker over det. Det er som om Vinmonopolet skulle begynt å sende ut SMS til alle kundene sine med påminnelser om åpningstidene og oppfordringer om å huske å kjøpe vin og brennevin til helgen.

«Glemte du å fylle opp barskapet? Ingen grunn til panikk, vi har åpent til kl. 18 i dag! Spleis med en venn for å øke fyllesjansen!»

Og hvis vi skal låne inspirasjon fra Norsk Tippings velkjente slagord «Spiller du ikke – vinner du ikke», kunne Vinmonopolets versjon kanskje vært noe à la «Kjøper du ikke – nyter du ikke».

Det er på høy tid at vi revurderer spillmonopolet Norsk Tipping har i Norge. Ved å åpne for regulert konkurranse fra seriøse, europeiske aktører som Betsson, kan vi skape et mer balansert og rettferdig spillmarked. Dette vil ikke bare gi norske spillere flere valgmuligheter, men også sikre at alle aktører konkurrerer på like vilkår, når det gjelder ansvarlighet og beskyttelse mot spilleavhengighet.

Liberalisering av pengespillmarkedet vil også kunne bidra til økt innovasjon og konkurranse om spilltilbud, som samtidig kan generere betydelige inntekter til staten. Disse inntektene kan øremerkes til forebygging av spilleproblemer og andre gode formål, akkurat som Norsk Tipping i dag bidrar med midler til kultur og sport.

Det er viktig å understreke at en åpning for internasjonale aktører ikke betyr fri flyt. Tvert imot, det betyr streng regulering og lisensiering for å sikre at alle spilltilbydere opererer under ansvarlige og rettferdige rammebetingelser. Dette vil sikre at spillere beskyttes, og at de som sliter med spilleproblemer får den hjelpen de trenger.

Og til de som tror at spillmonopolet virker etter hensikten – ta turen til Spilleriet eller Bingo 1 på Lande og fortell meg hva som er forskjellen på spillehallene i Sarpsborg og spillehaller i resten av verden. Slik jeg ser det, er den eneste forskjellen at det er Norsk Tipping som står bak spilleautomatene i Norge, og at kundene ikke har noe annet valg.

Å holde fast ved et foreldet monopol i en digital tidsalder hvor grenser stadig viskes ut, er ikke veien å gå og har vist seg å fungere ganske dårlig. Fremskrittspartiet vil oppheve spillmonopolet og skape et moderne, regulert spillmarked som beskytter spillere gjennom ansvarlig spillpolitikk og gi dem friheten til å velge.