(Fredriksstad Blad)

Til NRK opplyser sønnen, Trygve Staff, at faren sovnet stille inn på Smestad sykehjem søndag ettermiddag.

Staff har vært forsvarer for en rekke klienter, inkludert personer som har vært tiltalt for drap, narkotikalovbrudd og seksuallovbrudd som voldtekt og overgrep.

Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, mener Staff har påvirket samfunnsdebatten og rettsvesenet.

– Han var en meget modig advokat. Han var ikke redd for å si hva han mente, eller forsvare mennesker som har gjort forbrytelser som gjør at det kan være vanskelig å forstå at noen kan forsvare dem, sier Hjort til NRK.

– Han har virkelig markert seg på ulike måter i samfunnsdebatten og vil først og fremst bli husket som en av Norges beste forsvarsadvokater gjennom tidene.

Staff ble cand.jur. i 1958 og tok senere også utdanning i USA, ifølge Wikipedia. Han ble høyesterettsadvokat i 1967 og var direktør for Den norske Forleggerforening i perioden 1966 til 1970.

Forsvarte Henki Hauge Karlsen

Staff forsvarte blant andre Henki Hauge Karlsen, som døde av AIDS. Hauge Karlsen var den første i Skandinavia som sto åpent frem med sin diagnose. Sammen med Staff måtte han gjennom tre rettsinstanser. I de to første vant han en halv seier. Byretten og lagmannsretten slo fast at sykdommen ikke var oppsigelsesgrunn, men han fikk ikke jobben tilbake.

 

I september 1988, etter halvannet års kamp i rettssystemet, ga Høyesterett ham omsider rett. Avskjedigelsen ble erkjent ugyldig, han fikk jobben tilbake og 20.000 kroner i erstatning.

 

Men Henki kom aldri tilbake i jobb. Tre måneder senere døde han. På dagen 20 år siden i dag. Henki Hauge Karlsen ble en martyr.

Les også: Han ha AIDS-en et ansikt