Jeg leser at Støre-regjeringen nå ønsker å overføre barn og unge fra Statens barnevernsinstitusjoner tilbake til sine hjemkommuner. Dette er veldig bra! Vi har gjennom diverse medier fått innblikk i at barn og unge har begynt med narkotiske stoffer når de har kommet til disse institusjonene.

Det er dessverre også min erfaring gjennom et langt virke som spesialpedagog i Sarpsborg kommune.

Noen ungdommer jeg jobbet med i skoleverket begynte med stoff da de ble plassert på institusjon! Jeg fikk en gutt tilbake til Tunhaug skole på 80-tallet. Han hadde da bodd på 26 forskjellige Barnevernsinstitusjoner og Fosterhjem fra han var 0 til 14 år.

Vi fikk laget et opplegg til ham i Sarpsborg kommune med et alternativt skoletilbud på Tunhaug skole, tett oppfølging av lokalt barnevern og ikke minst helsevesenet. Dette medførte at gutten gikk opp til ordinær eksamen, både skriftlig og muntlig! Gutten er i dag i arbeid, og han har stiftet familie og klarer seg bra i livet.

Så tilbake til utfordringene som Sarpsborg kommune får når de etter hvert skal ta imot barn og unge, som har bodd på statens barnevernsinstitusjoner.

Da må skolen styrkes med dyktige fagpersoner, og ikke minst må rektorene få solide budsjetter til å drive skolene sine med. Hver elev skal i dag ha sitt eget tilrettelagt opplegg ifølge loven!

Vi må ikke skjære ned på skolebudsjettene med 19 millioner kroner, slik de har gjort i Sarpsborg kommune nå. Det er rett og slett en katastrofe. Og det verste er at denne nedskjæringen først og fremst går utover barn og unge som har spesialundervisning. Det sies så mye pent om at «laget» rundt elevene nå skal styrkes med flere fagpersoner i tillegg til læreren! Dette har skolene ikke råd til med dagens skolebudsjetter!

Støtten til kultur -og idrettstilbud til barn og unge må også kraftig styrkes lokalt! Kulturen og idretten har reddet mange barn og unge fra å gå til grunne opp igjennom åra!

Likeså må Barnevernet i Sarpsborg styrkes med flere stillinger, og Helse må også styrkes med flere fagpersoner, som kan takle barn og unge med psykisk uhelse!

Dette er en billig investering sammenlignet med å reparere voksne! Og det kan bli særdeles dyrt, og det kan hende at vi ikke engang lykkes med dette arbeide heller! «Det er bedre å bygge barn og unge, enn å reparere voksne».

Vi har mange, dyktige fagpersoner i Sarpsborg kommune nå, men vi trenger langt flere når vi skal ta imot disse flotte barna og ungdommene fra Statens Barneverninstitusjoner her i kommunen vår, som vi alle skal være stolte av!

La oss nå sammen lage et godt og trygt tilbud til våre barn og unge. Det er de som skal overta samfunnet etter oss!