Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om koronatesting. Det viktigste rådet er at man holder seg hjemme dersom man blir syk.

Vil at de tester seg i julen

Men det er økt koronasmitte i samfunnet og nå håper kommunen at folk som er i risikogrupper for å utvikle alvorlig sykdom ved koronasmitte tester seg i julen.

I oktober var det slutt på at Sarpsborg kommune delte ut gratis hurtigtester til byens innbyggere dersom man hadde symptomer eller hadde vært nærkontakter med smittede, slik mange sarpinger opplevde under koronapandemien.

Nå melder Sarpsborg kommune at de igjen vil dele ut gratis korona-hurtigtester, denne gang til personer som er i risikogrupper for å utvikle alvorlig sykdom dersom de blir smittet.

– For de som er i risikogruppen kan det være lurt å ha selvtester hjemme. Helsedirektoratet har derfor bedt kommunene om å dele ut tester, skriver Sarpsborg kommune på sine nettsider.

Kan få den nye koronamedisinen

Her opplyser kommunen at fastlegekontor og innbyggere kan hente tester ved vaksinasjonssenteret i Valaskjold omsorgssenter fra og med onsdag 21. desember. Her kan man hente tester på hverdager i tidsrommet mellom klokka 08.00 og klokka 15.30. I romjulen er det åpent for henting av tester tirsdag til fredag i det samme tidsrommet.

Sarpsborg kommune opplyser videre at det nå åpnes for å behandle pasienter med den nye covid-19-medisinen, Paxlovid, som ble tilgjengelig på norske apotek så sent som 8. desember i år, og som reduserer risikoen for alvorlig sykdom.

– Helsedirektoratet anbefaler at personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved Covid-19 får tilbud om behandling med legemiddelet Paxlovid. Behandlingen med Paxlovid bør starte raskt og senest innen fem dager etter at sykdommen startet. Det er lege som vurderer om pasienten kan få denne behandlingen.

Antall innleggelser øker

Det er nå et stort og økende omfang av luftveisinfeksjoner i befolkningen, med både korona, influensa og RS-virusinfeksjoner, opplyser FHI.

Antall nye innleggelser med luftveisinfeksjoner i sykehus øker og er betydelig høyere enn på samme tid i årene før pandemien, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukerapport, melder NTB.

– Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver de.