I slutten av forrige uke gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut med en klar anbefaling til alle over 65 år om å vaksinere seg for influensa og ta en oppfriskningsdose mot korona.

I Sarpsborg kan man få både en oppfriskningsdose mot korona og influensavaksine på vaksinasjonssenteret på Valaskjold omsorgssenter på ett og samme besøk. Koronavaksinen er gratis, mens man betaler en egenandel på 250 kroner for influensavaksinen.

Eldste eldre flinkest

Kommuneoverlege for folkehelse, smittevern og vaksinasjon i Sarpsborg kommune, Tony Elvegaard, sier til Sarpsborg Arbeiderblad at det var stor pågang for å få satt vaksinene da kommunen rullet ut tilbudet for de 65 år og eldre tidligere i høst, men at det fortsatt er mange som ikke har kommet til vaksinasjonssenteret på Valaskjold for å få satt et stikk i hver arm.

– Det startet veldig bra og det var spesielt de eldre som kom for å få både oppfriskningsdose mot koronasykdom og influensavaksine. Nå oppfordrer vi alle som er i denne gruppen om å oppsøke vaksinasjonskontoret for å få satt vaksinene, sier Elvegaard til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han understreker at smittebølgen når det gjelder sesonginfluensaen er i full gang, og at dette merkes på innleggelsestallene på sykehusene og konsultasjoner ved legevakta. I tillegg er det mange sarpinger som i disse tider blir smittet av korona.

Kommuneoverlegen sier at det per sist søndag var rundt 3.700 av Sarpsborgs 11.425 innbyggere over 65 år som har tatt oppfriskningsdosen mot korona, mens det er satt rundt 8.600 doser med vaksine mot influensa. Det betyr at bare rundt en tredel av de som anbefales å ta en oppfriskningsdose av koronavaksinen har fulgt FHIs anbefaling.

Håper flere sarpinger vaksinerer seg

Det innebærer at det er mange sarpinger som går rundt helt ubeskyttet mot koronasykdom, mens det også er et par tusen som ikke har vaksinert seg mot influensa.

Elvegaard håper nå at enda flere sarpinger følger Folkehelseinstituttets klare anbefaling om å la seg vaksinere. Influensavaksinen kan også fås hos fastlege og på apotek, minner han om.

– Kommuneoverlegen stiller seg bak FHIs anbefaling, og her i Sarpsborg vil vi tilby vaksinasjon til denne gruppen utover høsten og vinteren. Men vi oppfordrer folk til å ta den så fort som mulig, slik at de kan gå en førjulstid i møte frisk og rask, og ikke vente til nærmere jul eller nyåret, sier Tony Elvegaard til Sarpsborg Arbeiderblad.

Disse oppfordres til å ta vaksine hvert år:

  • Alle fra fylte 65 år
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Gravide etter 12. svangerskapsuke. Gravide i første trisemester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksine
  • Prematurt fødte barn, fra 6 måneder til 5 år
  • Barn og voksne med kronisk sykdom eller annen alvorlig sykdom som utgjør helserisiko
  • Personer med alvorlig fedme
  • Personer med nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom

Sarpsborg kommune startet opp massevaksineringen på vaksinasjonssenteret i uke 43. Det er ingen timebestilling for å få tatt influensavaksinen eller oppfriskningsdosen mot korona, men Sarpsborg kommune legger opp til kontrollert drop-in etter årskull. Vaksinasjonssenteret har åpent fra klokka 08.30 til klokka 15.00 fra mandag til og med fredag fram til uke 48, da det blir redusert åpningstid.