Jeg har for første gang fått være saksordfører og er glad at min første jobb som det, ble nettopp for kvalitetsmeldingen om Sarpsborg barnehagene.

Det ga meg et unikt innblikk i våre barnehager og jeg sitter igjen som en enda stoltere Sarpsborg borger.

For barnehagesektoren i Sarpsborg kommune er noe helt spesielt. Vi har et mangfold av ulike barnehagetyper – fra kommunale til kjeder, menighetsbaserte, enkeltstående til familiebarnehager. Dette er jeg ganske sikker på er en styrke. Det ser vi i både kvaliteten som leveres og hvor fornøyde foreldre melder om at de er i foreldreundersøkelsene.

Jeg er spesielt imponert over de aller minste barnehagene og hva de får til. Men til tross for denne styrken finnes det også områder som trenger forbedring.

Dekningsgrad i barnehage og deltakelse

Det er flott å vite at i 2023 fikk alle barn som hadde rett til barnehageplass tilbud om dette, gitt at de søkte innen fristen for hovedopptaket. De som ikke søkte i tide av ulike årsaker havnet på venteliste. En venteliste som dessverre vi ser har økt i det siste.

Videre ser vi også at Sarpsborg ligger under landsgjennomsnittet for barnehagedeltakelse. Spesielt når vi vet at barnehage er et viktig verktøy for å bekjempe sosial ulikhet og forberede barn for framtiden.

Det er mulig barnehagedeltakelsen vil gå opp etter at regjeringen bestemte at maksprisen i barnehagen skal reduseres fra 3000 til 2000 kroner i måneden til høsten. Og at dermed får flere familier muligheten til å sende barna sine til barnehage, men da må vi også sørge for at det er nok plasser.

Når vi ser at antall barn i barnehage har gått ned fra 2022 til 2023, mens ventelistene har økt. Er det et klart tegn for at vi må utvide kapasiteten i vår kommune.

Varteig barnehage og åpen barnehage har vært en del av løsningen, men mer må gjøres. Spesielt åpen barnehage er jo en rekrutteringsarena. Videre har vi blant annet en ubrukt barnehagebuss, vi kunne med hell ha tatt i bruk. Men hvor skal vi øke kapasiteten og til hvor mye?

Det svaret vil vi forhåpentligvis ha i hende om ikke altfor lenge når kommunedelplan for barnehage- og skolekapasitet kommer på plass. Denne vil gi en status for kapasitet og en vurdering av behov for framtidige barnehageplasser opp mot nyere prognoser.

Høy kompetanse blant ansatte

Det er gledelig å se at Sarpsborg ligger over nasjonalt gjennomsnitt når det gjelder antall barnehagelærere. Dette viser at vi har et godt tilbud og at vi tiltrekker oss kvalifisert personale. Samtidig ligger vi under landsgjennomsnittet for antall barn per voksen, men innenfor bemanningsnormen. Dette er noe vi må fortsette å jobbe med for å sikre kvaliteten på tilbudet vårt.

For å fortsette å være en attraktiv kommune for barnehageansatte med kompetanse, må vi gi dem gode utviklingsmuligheter og støtte dem i deres arbeid. Dette kan gjøres gjennom kompetanseordninger, lokale tiltak og støtte til barnehagene. Det er viktig å gi tid og ressurser til å implementere slike tiltak.

Tilpasning og inkludering

Barn har ulike behov, og det er viktig at barnehagene våre tilpasser seg for å sikre inkludering. Prosjektet «Tilpasset og inkluderende barnehage og skole» har allerede vist gode resultater, med redusert behov for spesialpedagogisk hjelp fordi det vanlige tilbudet er blitt bedre tilpasset alle barn.

Et annet vellykket prosjekt er «Rekruttering av minoritetsspråklige barn til barnehagene». Fra 2019 til 2023 har det vært en jevn økning i antall minoritetsspråklige barn i Sarpsborgs barnehager, noe som viser at innsatsen gir resultater.

Til tross for suksessene har den totale barnehagedeltakelsen sunket over tid. Dette kan delvis skyldes mangel på barnehageplasser, som nevnt tidligere.

Som politikere må vi se nærmere på hvordan vi kan løse dette problemet. Barnehagene i Sarpsborg er utvilsomt av høy kvalitet, men det er alltid rom for forbedring. Med riktig fokus og ressurser kan vi sikre at våre barn får den beste starten på livet og en sterk grunnmur for framtiden.

La oss sammen gjøre Sarpsborg til et enda bedre sted for våre yngste innbyggere.

Les også

Bør det være mindre nettbrett og mer bøker i skolen?

Les også

Skal barna oppdras til å tjene samfunnet? Ikke til å utvikle seg selv?