I år feirer Norge påske i slutten av mars. Ukrainere feirer ortodoks påske i begynnelsen av mai. Begge land feirer påsken som en tid for glede og samhold. Men med bakgrunn i kulturelle og geografiske forskjeller, er det ulikheter i hvordan påsken feires.

Her er noen av de største forskjellene i påskefeiringen.

Mat:

Kjøtt: I Norge vil du vanligvis se lammeretter på påskebordet. I Ukraina brukes svinekjøtt oftere.

Søtsaker: Appelsiner, panna cotta, fromasj og Kvikk Lunsj - dette er nøkkelen til påskestemningen til enhver nordmann. Ukrainske delikatesser er noe annerledes. Hovedattributtet til ferien er paska . Hver ukrainsk husmor har sin egen familieoppskrift for å lage påskebrød. Det er mange varianter og typer av det. I Ukraina tilberedes denne desserten bare en gang i året, så alle venter spent på ferien for å nyte påske bakverk.

Egg: I begge land spiller egg en viktig rolle i påskens ritualer og måltider. I Norge er dekorerte påskeegg veldig populært, ofte dekorert med fargerike mønstre. Men den viktigste forskjellen er selve oppfatningen. For nordmenn er maleprosessen en aktivitet for barn. I den ukrainske familien, er det en hellig ting. For ukrainere er “pysanka” en av de eldgamle formene for folkemaling, et symbol på våren og solen. Fra uminnelige tider ble egget ansett som et symbol på naturens oppvåkning, livets fødsel og forplantning. Ved å analysere stilen til ornamentet til den ukrainske “pysanka”, er det mulig å bestemme i hvilken region av Ukraina det ble laget. Ornamentene har ulike teknikker og særtrekk. Til og med hver landsby har sine egne preferanser i valg av farger og motiver.

Ritualer

Hjem og familie:

I Ukraina feires påsken ofte med en festmiddag. Da blir ulike tradisjonelle påskeretter konsumert, det arrangeres påskespill og underholdning, og påskeegg byttes.

I Norge er også festmiddag viktig, men noen tradisjoner kan variere. For eksempel er en av tradisjonene i Norge å gjemme påskeegg utendørs slik at barn kan lete etter dem.

Kirke ritualer:

Ukrainske ortodokse troende deltar vanligvis i gudstjenester i påsken. Det er mindre populært i Norge. Kirkens dører er åpne for alle som ønsker det, men de aller fleste besøker den ikke.

Påskesymboler:

Både i Ukraina og i Norge er påskeegget et viktig symbol på påskefeiringen. De er en integrert del av den festlige stemningen.

I motsetning til Ukraina er et annet vanlig symbol i Norge påskeharen. Det vises ofte som en sjokolade-godbit, som ligner på en sjokoladekanin, eller som en del av en påskedekorasjon.

Norge og Ukraina har forskjellige skikker og tradisjoner. Imidlertid gir de like mye kjærlighet og smil i denne flotte perioden. Ved å samles i familiekretsen verdsetter de tradisjoner og tilbringer tid sammen. Det spiller ingen rolle på hvilket språk og med hvilken mat påsken feires. Folk er glade for å møte hverandre i denne høytiden, som er en tid for glede, samkvem og nytt liv om våren.