(Nettavisen) Årets «Farmen»-sesong er godt i gang, og denne uken går deltakerne inn i sin andre uke på Fredheim gård utenfor Kristiansand.

I vakker natur langs den norske sørlandskysten, kjemper deltakerne for tilværelsen i håp om å nå den store finalen senere i høst. Men det er ikke bare sjøluft og gårdsdrift som kan være med å prege deltakernes opphold. Sørlandet er også et av stedene med mest flått i Norge.

Deltaker og sarping Per Georg Johansen har tidligere kunnet avsløre til Nettavisen at han faktisk reiste inn på «Farmen»-innspilling med antibiotika i sekken fordi han var smittet av borreliose etter et flåttbitt.

– Hele leggen var svart, så jeg har spist Penicillin de siste ukene. Nå er det bare en liten flekk igjen, så det er ikke noe å bry seg om, det går jo over, fortalte Johansen til Nettavisen like før innspilling.

Borreliose – Lymes sykdom

Borreliose er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi.

  • Mennesker blir smittet via flåttbitt.
  • Sykdommen kalles også Lymes sykdom.
  • De fleste flåttbitt fører ikke til sykdom, men det er store lokale variasjoner når det gjelder andelen av flått med smitte. Det er funnet smitte i alt fra 1-2 prosent til over 60 prosent av flått i ulike studier.
  • I gjennomsnitt oppstår sykdommen ved kun prosent av flåttbitt, det vil si at 98 av 100 flåttbitt ikke fører til sykdom.

Det er vanlig å beskrive tilstanden i tre ulike stadier, eller ytringsformer:

  1. Utslett. Fra 2-30 dager etter et flåttbitt (som ikke alltid har blitt oppdaget!) ses et typisk, ringformet, svakt rødt utslett som brer seg utover fra bittstedet. Dette kalles erytema migrans - eller «vandrende rødt utslett». Utslettet blir vanligvis større enn 5 cm i diameter, ofte omkring 15 cm.
  2. Tidlig utbredt sykdom. Inntreffer dersom bakterien spres til andre deler av kroppen. Dette skjer vanligvis 4-8 uker, eventuelt opptil 12 uker etter flåttbittet. I denne fasen er det først og fremst spredning av bakterien til hjerne og nerver, eller til muskler og ledd som gir plager. Bakterien kan føre til en mild form for hjernehinnebetennelse med plagsom hodepine. Nerverøtter kan også bli angrepet og føre til smerter i nakke, skuldre, lår eller armer. Man kan også få betennelse i nerver og lammelser i enkelte nerver - ansiktslammelse er vanligst.
  3. Sen utbredt sykdom. Kan opptre måneder til år etter smitten hos personer som ikke har fått behandling med antibiotikum i stadium 1 eller stadium 2. Dette stadiet kan vise seg ved et utslett på oversiden av armer eller ben - det ses en blå/rød misfarging og huden blir arraktig og tynn. Sykdommen kan også vise seg ved kroniske leddsmerter eller ved hodepine, konsentrasjonsvansker, eventuelt lammelser og svekket følsomhet i områder av huden.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Johansen tok smitten av borrelia med knusende ro, men kom likevel med en klar advarsel. For selv om borreliose for mange er skremmende i seg selv, finnes det nemlig en annen sykdom som smitter via flått som er enda mer skremmende.

– Det er mange sykdommer som er farligere enn borrelia. For eksempel TBE. Den finnes også her nede på Sørlandet, og den bør man vaksineres mot. Jeg håper ingen får det når vi er her, for den er skummel og man kan potensielt bli veldig alvorlig syk, sa han til Nettavisen.

Fikk ikke tilbud om vaksine

I motsetning til borreliose, er skogflåttencefalitt, på folkemunne kjent som TBE, et virus som kan forårsake infeksjon i sentralnervesystemet. Viruset smitter gjennom flåttbitt innen få minutter, mens en flått med borrelia må sitte på mye lenger for at man eventuelt blir syk.

TBE kan man i motsetning til borreliose vaksineres mot, men pressesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl opplyser til Nettavisen at «Farmen»-deltakerne ikke har fått tilbud om vaksine før innspilling.

Forskjellene på TBE og borreliose

  • TBE er et virus. Borrelia er en bakterie.
  • TBE-virus overføres gjennom flåttbitt innen få minutter, mens borrelia overføres 24–48 timer etter at flåtten har bitt seg fast.
  • TBE-viruset og smitte til mennesker forekommer kun i begrensede områder i Europa. For Norge er det kun påvist TBE-smitte hos mennesker i Agder, Telemark og Vestfold og tidligere Buskerud fylke. Borrelia finnes i hele Europa.
  • TBE kan forebygges ved vaksinasjon, som anbefales dersom du ofte blir bitt av flått og ferdes i områder med smitte. I august 2022 startet også en omfattende uttesting av en vaksine mot borrelia i USA og Europa, den første vaksinen testet på over 20 år.
  • Det finnes ingen behandling mot TBE, annet enn smertelindrende. Borreliose kan behandles med antibiotika.

Kilder: Flåttvett , Toronto City News , Flåttsenteret

Han forteller derimot at produksjonen har lagt til rette for at deltakerne skulle fått fjerne eventuelle flått, og at både flåttmiddel og utstyr for å fjerne flått er tilgjengelig for deltakerne under hele oppholdet på gården.

– Vi har høy oppmerksomhet rundt deltakernes sikkerhet og trygghet under innspillingen av «Farmen». I tillegg oppfordres de av produksjonen til å jevnlig sjekke seg selv og andre, sier pressesjefen.

– Den viktigste innsatsen gjør deltakerne selv ved å sjekke seg grundig. De blir ikke tilbudt vaksiner som TBE, da den kun beskytter mot skogflåttencefalitt og ikke borreliose, legger han til.

Disse burde vurdere vaksine

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret sier til Nettavisen at hun er glad for at deltakerne har fått utstyr for å fjerne eventuell flått, da de er i et område hvor mye flått er smittet av borreliose.

– I det området «Farmen»-gården ligger, er det nærmere 25% av flåtten som er smittet av borreliose. Vi har ingen lignende statistikk på TBE da det er såpass sjeldent, men på landsbasis er mindre enn 1% av flåtten smittet med TBE, sier Kerlefsen.

Du skal med andre ord være ganske uheldig om du blir smittet av TBE ved et flåttbitt. Kerlefsen understreker at Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen til folk som er mye ute i naturen i risikoområder for TBE, og som ofte får flåttbitt.

– Vaksinen beskytter veldig godt. Med tanke på anbefalingen fra FHI, så burde man i alle fall vurdere å ta vaksinen dersom man skal være mye ute i naturen langs Sørlandskysten. Jeg blir ikke overrasket om årets «Farmen»-deltakere får noen flåttbitt for å si det sånn.

Kerlefsen understreker at det nå uansett er så sent i sesongen at en ikke trenger vaksine nå. Flåtten trives nemlig best på vår og sensommer. I august og tidlig i september, da innspillingen var i full gang, var det fremdeles mye flått.

– Men, man kan bli bitt av flått så lenge det er litt varmt ute. Vi pleier å si at sesongen varer til rundt november, men det varierer jo ut fra temperatur.

Når det kommer til neste sesong, opplyser Kerlefsen at ikke alle trenger vaksine mot TBE. Det er kun de som bor eller er på ferie, og er mye ut langs kysten i risikoområdet som trenger å ta vaksine mot TBE. Det vil si områder i Norge hvor man har hatt sykdomstilfeller.