Svaret på det skulle vært nei, allikevel er det nettopp det som gjøres. De ansatte holder pusten og håper at de slipper unna denne bølgen også. Men det er nok nå, de ansatte i barnehagen har også krav på et forsvarlig arbeidsmiljø. Og her kan du bidra, enten du er i oppvekstledelsen, kommuneledelsen, styrer eller er foresatt til barn i barnehagen.

Nå er vi er ferdig med å være superhelter! Betegnelsen superhelter er hyggelig, og det er helt åpenbart ment som en gest og hyllest til de ansatte i barnehagen. Men realiteten er at de barnehageansatte nå er slitne! Med økende sykefravær, mangel på vikarer, fulle barnegrupper og full åpningstid meldes det om en barnehagehverdag som ikke er holdbar. Hva skjer om barnehagene må stenge? Jo, da stopper Sarpsborg-samfunnet opp. Derfor må alle bidra.

Tiltakene strammes inn, i barnehagene er det nå skjerpet gult nivå. Men hva skjer? Det kommer ingen ekstra ressurser med nye tiltak. Så tiltak som har en god intensjon i utgangspunktet medfører ekstra arbeid for de allerede overarbeidede barnehageansatte. Ekstra av- og påkledning, oppfølging av levering og henting ute og ekstra renhold. Jeg må også i den sammenheng få minne om at ingen av de ansatte i barnehagen er ansatte som renholdere.

Les også

– Hvordan kan dere sende skoleansatte på jobb når det muterte viruset herjer?

Utdanningsforbundet Sarpsborg har sagt klart ifra til oppvekstledelsen i Sarpsborg kommune at det er behov for redusert åpningstid i barnehagen nå. Ikke bare som et smitteverntiltak, men også fordi at de ansatte er utslitt. Det handler om å forebygge, gjennom å skape gode rammer for de ansatte. Det siste vi trenger er sykemeldte ansatte.

De ansatte i barnehagen står i førstelinjen uten noen mulighet til å holde meter'n eller beskytte seg selv fra smitte. Med økende smitte i Sarpsborg økes også sjansen for å bli smittet på jobb. Er det greit å ofre de ansatte i barnehagen?

Les også

«1-meteren gjør oss alle litt tristere»

De har vel blitt vaksinert, tenker du kanskje? Men nei, de skal ikke gå foran i vaksinekøen heller. Selv ikke i køen for å få testet seg får de ikke lov til å komme foran, noe som medfører at de ansatte må være borte fra arbeidet enda noen ekstra dager. Men lønn da, der ligger dem sikkert høyt? Nei, ikke det heller! Faktisk så deltok vi og på lønnsdugnaden i fjor, og fikk 1.400-1.900 kroner mer i året.

Vi har deltatt på dugnaden i over ett år, med superheltkappa på, og nå forventes det at vi blir lyttet til! Vi trenger redusert åpningstid i barnehagen nå. Vi trenger å bli prioritert i testkøen og vaksinekøen. Vi trenger at barn som er syke ikke møter i barnehagen. Barnehagen må kun benyttes ved behov i denne tiden. Vi trenger at foreldrene holder sine barn hjemme i påskeuken. Kanskje burde vi til og med stenge? Og sist, men ikke minst vi forventer lønn for strevet.

De ansatte i barnehagen trenger å få vite at deres helse blir tatt på alvor, og går foran den servicen det forventes å gi til foresatte. Det kan ikke forventes at de ansatte i barnehagen legger helsa i potten!

Superheltkappen sendes nå videre, nå er det din tur til å være superhelt!

Les også

– Vi skal markere hverdagsheltene og feire barna

Les også

– Norge trenger en rettferdig krisepolitikk

Les også

Psykiske helseplager må ikke bli den neste pandemien

Les også

Året da alt ble forandret