Читати українською.

Yuliia Buhlak (33)

Kyiv - Gjøvik

Privat entreprenør.

Det er vanskelig å starte egen virksomhet i Norge, men Yulia klarte likevel å etablere firmaet Fiskin, som lager tilbehør av fiskeskinn.

9. juni 2022 flyttet Yulia til Norge med sin fire år gamle datter Sonia. I begynnelsen visste hun ikke hva som ville skje videre, men hun drømte inderlig og trodde på seg selv og sin styrke.

Før den russisk-ukrainske krigen hadde Yulia sitt eget konsulentfirma, men hun måtte forlate det på grunn av en tvangsflytting. Hun deltok i integreringsprogrammet som de fleste, men hun ville mer.

– Da jeg kom hjem etter kursene, hadde jeg fortsatt to timer fritid, som jeg viet til utviklingen av min egen idé. Jeg studerte prosessene og mulighetene i det norske systemet, sier Yulia.

Yulias integrering i det norske samfunnet gikk ganske raskt og effektivt. Hun var åpen for nye bekjentskaper, så hun møtte veldig interessante, ambisiøse og vennlige likesinnede på sin vei. Det var ved hjelp av et positivt syn at Julia følte at hun hadde støtte og trygghet i et fremmed land. Derfor, da hun startet sin egen virksomhet, hjalp nye bekjentskaper til med å utvikle Yulias ideer.

– Vi skal være takknemlige for mulighetene Norge gir oss. Ukrainere må bestemme seg for å prøve noe nytt, med fokus på sine egne drømmer og ønsker. Å gjennomgå praksis, tilpasse seg nye forhold, planlegge videre sysselsetting. Ja, det er ikke en enkel prosess, men vær åpen for mulighetene

Ukrainaprosjektet

Dette er et prosjekt med støtte fra stiftelsen Fritt Ord. Formålet er å spre aktuelle nyheter om og for ukrainere bosatt i Norge. I tillegg til å være en nyhetskilde for ukrainere i Norge, er det et mål at ukrainere gjennom nyhetssaker skal både lære og bli inspirert av hverandres erfaringer i møtet med det norske samfunnet.

To ukrainske journalister bosatt i Sarpsborg - Yuliia Babii og Anna Kondratiuk - jobber med å lage og tilrettelegge nyheter. De har sitt virke i Sarpsborg Arbeiderblad. Innholdet er tilgjengelig på både ukrainsk og norsk.

Це проєкт за підтримки фонду Fritt Ord. Мета – поширювати актуальні новини серед українців, що проживають у Норвегії. Крім інформаційної ідеї, він допомагає навчатися та надихатися досвідом один одного, під час знайомств з норвезьким суспільством.

Українські журналістки, що проживають у Сарпсборзі – Юлія Бабій та Анна Кондратюк, створюють та організовують новини. Вони працюють у Sarpsborg Arbeiderblad. Контент доступний українською та норвезькою мовами.


Natali Dreshpan (36)

Kyiv - Sarpsborg

Makeupartist (NRK, TV-kanal), kostymedesigner

portefølje

En uke etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina, flyttet Natalia til Norge med sitt lille barn. Med mange års erfaring som makeupartist og kostymedesigner begynte den ambisiøse Natalie umiddelbart jobbsøkingen.

Natali sier:

– Det var ganske vanskelig for meg, jeg sendte mange CV-er hver dag på ulike plattformer, men jeg fikk ingen jobbtilbud. I Ukraina samarbeidet jeg med ulike produksjoner, og hadde erfaring med å jobbe i utlandet. Derfor forsto jeg at jeg måtte fortsette å søke. Jeg trodde på det beste, og jeg nådde målet mitt.

Det var Natalyas utholdenhet og besluttsomhet som hjalp henne med å finne en jobb innen

spesialiteten hennes. Etter å ha fått støtte fra nordmenn, fikk hun vite om aktuelle grupper og arbeidsgivere på Facebook og lastet opp informasjon om seg selv der. Dagen etter fikk hun jobb, og noen måneder senere et tilbud fra TV-kanalen NRK.

– Det viktigste er å ha et mål og lyst. Ikke svikt drømmene dine, selv om du møter motgang. Min historie viser at det er mulig å finne en jobb innen spesialiteten din i Norge. Målbevissthet og ambisjon er en integrert del av selvrealisering og tilpasning av ukrainere i et fremmed miljø, sier Natali.

For øyeblikket er Natalia åpen for samarbeid med norske produksjoner. Hun fortsetter kontrakten med NRK, men har videre planer for utvikling og selvrealisering.

Mykhailova Olga (37)

Lutsk - Trondheim

Leder for QA i Initial Force AS

3. mars 2022 dro Olga og familien til Norge. Redde og forvirrede forsøkte de å tilpasse seg så raskt som mulig. Olga sier:

– Vi begynte umiddelbart å søke jobb i Norge, fordi mannen min og jeg har to barn. Men vi ble rådet til å begynne å lære norsk først, sier Olga.

Olga forsto betydningen av språk, men samtidig tenkte hun alltid på sin fremtidige arbeidsplass. Før det russiske angrepet på Ukraina jobbet hun som leder for kvalitetskontroll.

Etter å ha fullført norskkurs, fra mars 2022 til januar 2023, fant hun på egen hånd en fulltidsjobb, leder for QA i Initial Force AS (leder for kvalitetskontroll). Hun brukte jobbsøketjenesten Linkedin, og gjennom den fikk Olga jobb.

– Jeg er veldig fornøyd med arbeidet mitt. Jeg forstår hvor vanskelig det er for ukrainere å få jobb. Det viktigste problemet er fremmedspråket som vi er tvunget til å lære. Men det er muligheter for å jobbe med engelsk, som i mitt tilfelle, sier Olga.